Fight-oh!

~unpredictable,ungovernable,very complicated me~


tadaaaaa...
(aktif plak dia ni menghapdet..-_-')

I am baking tonight. After a few month. Dah brapa lama takde feeling nak baking. Maybe sebab dulu, kalu ati sedih, baru baking. So bila ati gumbira, kek tak brapa sedap. Deymm.. Janji bleh makan sudaaahhh..

As usual, kalau nak balik Perak, wajib bawak balik kek oren. This cake is simply approvedby Mr.Sirim aka Cikgu Razak. He likes it and Cikgu Rokiah pon suka kek oren. So, saja wat sket untuk diorang and bawak gi Shah Alam & Kuale. Yang blakang kek oren tu, resepi Miss Lawyer, Cik Dayu. She is a veeeeeeryyyyy good baker okaaay.. Nak cantik macam kek dia, tak mampulah. Asalkan rasa sedap macam kek dia, jaaadiiilaaa.. Rasa bukan sekadar rupa tau!

Tapi apsal huduh sangat kek marble tu? dah macam simen bancuh tak jadi..-_-''
Fine.. Tak penah buat pon kek marble neh.. First attempt..hahah..Nak resepi? Bleehh.. I tak kedekut tau..

Kek Oren Montel (ikut sukala nama apa saya nak tulis..ngee)

Bahan

200 gm tepung gandum
175 gm gula kastor
250 gm butter (saya guna Planta je sebab Cikgu Rokiah tak makan butter..:D)
4 sudu besar oren Sunquick
2 sudu besar oren emulco
1/2 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder
5 biji telur saiz B (saiz C D E F takmo, tak montel nanti..)
Kalau rajin nak sagat kulit limau, silakan..lagi sedappp..

Cara Malas

Masuk je semua skali pastu putar...hahaha..itu cara sangat malas ok. Tapi jadi je kek tu..sodap je..Syaratnya, putar gula dengan telur dulu. Pehtu yang lain massssuuukk je..then bakar ikut oven masing. Kalu oven saya 160c 50 minit. kalu oven Cik Dayu 180c 60 minit..

Cara rajin? Err.. Xtaula.. :p

Kek Dangdut 250 Cik Dayu

pukul 250 g butter + 250 g gula sampai kembang.
masukkan 4 biji telur satu persatu.pastu putar dlm 2 minit.
then bubuh 250 g self raising flour (kalau tadak buat 250 g tpg + 2tsp baking powder)
jgn lupa esen vanilla.kalau ada esen ros buh skali.mmg sedap bau dia.
Pastu bakar.

(ni memang copy paste btul dari facebook Cik Dayu..hekhek..)

Kalu nak ada marble, bahagilah 2-3 bahagian..letakla kaler pelangi ke, pucuk pisang ke, biru myvi ke..heeee... cara nak wat marble tu..errr..sila rujuk pada yg pakar k.. takut kek jadi huduh macam kek saya. tapi kalu sapa yang rajin ikut MatGebu kat myresipi tu, dia ada ajar cara wat kek marble. Cuma bahan dia banyak sket.. Kek ni, basicnya kek butter jer pon. Tapi saya letak perwarna ros...Rasa cam cicah kek dalam air sirap..Shedaaaappp..

Try le.. Hehe..

Ok, esok masa untuk hibernasi sampai 15hb.
1-9 di Shah Alam.
10-12 di Kuale.
13-15 balik ke Sg.Ptani untuk interview SPP.
Adoiii..

Wish me luck k..

0 org suka saya: