Fight-oh!

~unpredictable,ungovernable,very complicated me~


Abah: Len, pi hantaq printer repair. nnt Len tadak, susah abah nak print. Kalau mahal sangat, beli ink baru untuk printer Len..(hulur $$)

Saya: Ok bos.. (malas wehh nak angkat printer yg 'belemoih' sebab external tangki tu dah takde tutup)

Pakcikkkk gooogleeeeee...

TADAAAA!! Plinnggg...

Korang ada masalah macam ni?

Mula-mula dia keluar warning, ink absorber almost full. Ok lagi. Bleh tahan lagi kalau nak print. Pastu a few month dia cakap ink absorber full. Maybe sebab pakai tangki luar, dakwat dia kan banyaaaaak sangat. Pastu saya pon buka printer tu, make sure tangki tutup rapat2. Pastu, saya masuk dalam bilik KakLong, curi lampin pakai buang anak dia..

Dengan penuh berhati-hati, saya buka ink catridge tu.. Saya pon gantila absorber tu dengan drypers Humaira. Mula-mula nak ganti dengan Kotex, kecik sangat.. Tadaaaaa... Berkesan.. Tiada masalah lagi..Dan boleh print macam biasa...Biasala, printer pon datang bulan jugak..

Huu.. Takla.. saya tipu jerlaa..Main-main pon tak bleh.. -_-'

Saya tanya pakcik google...Bukankah nak masak pon saya tanya dia??

So saya jumpa link kat sini.. Berkesan mak cakappp kaaawww..So this is how to fix this problem. Tapi tak surelah brapa lama dia bertahan, tapi bolehla menjimatkan wang sementara waktu.

Macam ni step dia.


1. Tekan button power on/off printer

2. tekan button stop/reset, jangan lepas

3. tekan lagi button power, sampai led power menyala (jangan lepas).

4. lepas button stop/reset, tekan lagi button stop reset 2 kali.

5. lepas tu tekan button power on/off

6. tunggu sampai LED utama (bukan led power) tunjuk angka 0 pada PANEL PRINTER

7. tekan button stop/reset 4 kali,

8. tekan button power sekali (Roller kertas akan berputar, led power berkedip)

9. Tunggu sampai led berhenti berkedip dan printer stand by (kalau tak ada jadi apa2, terus je step no 10)

10. tekan led power on/off untuk off printer..

11. On balik printer dan tadaaaa...Bleh print daaahh.. :-D

Senang? Senang? Buat sementara waktu, alhamdulillah.. Bleh pakai lagi printer ni..
Try ok.Owh, printer saya Canon MP145.


(Abah..duit ni..kira burn jela yee?? Heeee...:p)

0 org suka saya: