Fight-oh!

~unpredictable,ungovernable,very complicated me~

Amik..amik..Blogger tegar konon.. Pemalas update..huhu..

Sibukla..(kata hati saya)
Alasan..(kata laptop saya)

Tak sibuk sangat pon..lalala..
Ok2..
Sibukla gak..
Tapi alhamdulillah.. Semuanya selamat dan selesai sudahh..

(Sambil pegang huruf CIK, buang dalam sungai Perak..)

Ehemm.. Puan sudah.. Owhh.. Saya sangat berbangga bergelar cik selama 27 tahun ni.
Nak crita panjang2 memang malas. (Tu pon ada hati nak ngaku blogger tegar!!)

Ni pon baru start pegang laptop balik selepas kekanda totoro balik Kuale..(jangaaann tinggal dakuuu..)
Camner nak dok jauh ni??

Hmm.. Setelah melalui adegan2 drama cerekarama terbaik maki keji seminggu sebelum kenduri dan drama air mata sehari sebelum kenduri, maka selesailah sudah majlis di Perlis. Alhamdulillah berjalan lancar sangat. Mekacih kat sesapa yang datang tak kira jauh dekat.. Ed and her wife dtg all the way dari Johor siap sesat2.. Yati, Tasha and the geng dari KL, sampai 2-3 pagi.. Kak Salina, Kak Miza, Yati 323, Kak Luna dari jauh suma..Terharu ouh tengok diorang ada kat majlis ni. Yang dekat2 pon, sudi gak datang walaupun saya ni kuat ngelat gi kenduri..hahah.. Mekacihhhh sgt. I lebiuuu..

Mak2 sdara, bapak sdara and sepupu spapat toksah cakaplah.. Siang malam bersengkang mata bergelak ketawa, bertegang urat (tido atas lantai tergolek..haha) ada kat majlis saya. Ouh.. Rasa macam puteri raja chulalongkorn..Kamu..memang beeessttttessttt..(ada eh?)

Sepanjang kenduri pon, Yat and Ayu, sentiasa ada kat sisi saya. Ouh.. Menitik air mata saya mengenang pengorbanan diorang sepanjang ari melayan kerenah pengantin yang sorang ni.. Kalu saya tak wat mcm tu waktu kenduri diorang nanti, sila ketuk kepala saya dengan kuali..(sambil hulur kuali dengan muka penuh keinsafan..)

Adik dan Ben.. Tak tau nak cakap camna. Mula2 tu tolong cuci homestay. Pastu tolong sambut orang Perak dtg. See?? Budak2 ni yang sambut diorang.. Pastu tolong letak poster tanda. Macam2la..Dan sentiasa ada sepanjang 2 hari majlis berjalan. Aduh.. tak tau nak cakap camna.. The best brothers are here..

Tapi waktu majlis tu berjalan, tak sempat nak jumpa 2-3 org cigu saya yang lama2 yang datang gak walaupun tak sihat.. Waktu tu tengah makan pengantin. Rasa mcm nak bangun je gi peluk diorang, tapi mcm tak patut plak.. cigu..mekacih dtg.. cyg cigu sgt2..sob..sob..feeling plak..

cigu2 kat Derma pon ramai yang datang.. and tetiba bangga sebab Madam Muahmuah give me a bigggg hug..uuuu..napa cameraman tak amik gmbr ni..bleh lekat kat Moments of Derma.. hekhek..:p

Oklah..just bagi a few shot yg saya tak upload lagi kat fb dan ada yg ayu dah edit dan saya tak edit..err..malass. Pics will tell u the rest of it..kay? tak banyak, tapi blehlaa..nak byk2 meh umah laaa.. ;)

ni tukang make up saya merangkap tukang wat hantaran purple tu..cigu math niii.solo lg..sila isi borang kalu nak ngorat okkk..


Sangat suka gambar ni. Adik amik..


Anak manja..huh


Nak bagi ke tak ni..Pegang kuat2 je duit hantaran ni..


Abah cool je.. mnantu dia..hekhek


cik lawyer aka photographer aka musician.. haihh..chef pon ko.. sumalaa..
masih single..hah..cepat beratur amik no..tak reti2??


Diorang ni dahla pakai baju itam suma, dok dalam umah kat tepi saya. cigu sekolah saya cakap.."banyak beg tangan lin.." hahah.. ni bukan beg tangan..ni bell boy..ngee.from left, mike, shakir, ben and adik..(ok, that will reveal the truth..Alif adik saya. aka Nemo. aka Otomen.ok? puas ati?)


Jangan tanya ni objek apa.. ni sepupu saya yg senget dok wat aksi untuk majalah Playboy.. Hissh..

Berbesaaaar hatttiiii sangat..hehe. mekasih dato. dengan ni, saya berazam utk masak byk2 dgn blender dato..

konon tak nak amik gmbr mcm ni..tp suka plak shot ni..haaa..shot yg lain2 tu..untuk simpanan saja..heee..*malu

ayu edit..terasa saya cantik..hahah*perasan.. luckily, both make up utk dua2 hari tak ubah muka saya sngat dan abah suka make up ni..ngee..(bulu mata ori okaaaayy)
my mucuk..aka totoro..tadaaaa..

Lepas kenduri, ari Isnin kitorang bawak 'beg tangan' (hahaha) gi interview kerja kat site MRSM yang baru tu. Bawak Adik dengan twin dia, Hafiz, Ben and Kirin. Alhamdulillah, tak banyak kerenah dan diorang dah bleh start keja minggu depan. Blehla kumpul duit sket2 nak masuk U. Pastu hantar hafiz and Kirin, amik Shakir gi tengok wayang pecah perut kat Alor Star Mall. Crita Antu Kak Limah. Gila bapak pecah perut.. Rasa macam nak tergolek2 kat bawah kerusi tengok crita tu. Actually saja nak Mucuk kenal diorang sebab diorang ni kan partner tengok wayang saya. walaupun ada aura2 ke'jeles'an kat situ (kaler pink..hikhik) , tapi alhamdulillah, mencapai matlamat.

Hari Rabu, Mucuk dah balik Kuale.. :(
Ni nak gi siap2, esok nak berangkat ke Kuale. kenduri sebelah sana plak. Ate, moh ler kite..


pic ni amik kat sini



(Eh..penjaga gol Malaysia hensem laa.. Si Khairul Fahmi tu.. Apsal eh, saya suka btoi penjaga gol? Dulu Khairul Azman, pastu Yoshikatsu Kawaguchi..ni 'adik' Khairul Fahmi plak..hahaha..tu tak kira penjaga gol Mata Ayer FC lagi..si Norazlan tuuu..ngeee )

Hati saya sudah melepaskan apa yang patut saya lepaskan..
5 hari berturut2 menahan sakit, berendam air mata..
Pegi interview 2 hari berturut2 dengan mata bengkak..
Hari ni saya nampak dengan jelas dan nyata..
Maka tiada bergula dan bergaram lagilah saya teruskan semua ni..
Tawar..

Alhamdulillah..
Saya sudah boleh melepaskan apa yang patut saya lepaskan..
Dan saya mahu lihat, sejauh mana burung itu terbang mencecah awan..

Dalam crita hotaru no hikari.. kalu perasaan kita berkecamuk, kena golek2 atas lantai.. hakhak.. golek2..golek2..jatuh katil..gedebub.. ngee..

Alhamdulillah, satu perkara dah selesai. Sebenarnya, saya dapat interview KPLI. Rasanya dah 5-6 kali mohon, ni baru first time dapat. Dahtu mohon yang bukan-bukan. English. hakhak. Macam mana budak Sains nak ajar English. Dah tu, tak ada pengalaman mengajar langsung. Cuma ada 2 bulan mengajar English. Tak sempat nak adapt pon. Yerla, Pijik memanglah dalam English. Tapi beza sangatla. Alhamdulillah pengalaman 2 bulan tu pon, banyak benda saya bleh blajar. Learn to be more creative to teach. English kena kreatif kan. Pijik pon saya merapu, English lagila. Tapi sebab dah hujung nak exam, tak sempatla mengkreatifkan diri sangat.

Ok back to my interview. Just nak share kot2 ada yang tak gi interview lagi kan. Share pengalaman jerla. Dapat belum tentu.. Err.. Lain yang saya takut, lain yang jadi. Saya takut nak interview, tapi by the end, esei saya yang lingkup. Padan muka. Haha. Tapi benda ni saya anggap pengalaman. Sebelum ni asyik kena interview dalam BM, so dah tau la macam mana nak handle interview English.

Pagi-pagi tu saya datang, sesi first pukul 8, baru sorang calon masuk interview. Sembang2 dulu dengan calon lain. Bergelak ketawa riang ria di hari raya krismas. Diorang dah kena group interview. Tajuk diorang, how to enhance fun learning ke ICT ke hapa ntah. Tak ingat. Pastu dah diorang abih interview, group saya tengok2 ada 4 org je. Pheww.. Less competitor..hekhek. Then kitorang masuk untuk esei. tengok2 tajuk terus... Damnn.. Blur..

1) Love is still hold meaning in modern society. Discuss.
2) Corruption - stiffer punishment. Discuss.

Hampeh. yang saya tau, 9 org tu wat love. termasuk saya. tapi serius merapu mcm karangan darjah 4. Tolak markah dah kat situ. Knapakah saya blurrrr.. memang tak lepas la.. Jangan harap.

Bila masuk group interview, kitorang dapat reading habit, how to inculcate the habit. Saya tergamam. Aik.. macam takde dlm spot je ni. ngee..

Dalam 4 orang kami, ada sorang lelaki. Kitorang suma gstt kecuali Kak Ina. Dia keje kat Shorubber. Si Fareez ni, quite glamor gak la di kalangan gstt. saya tak tau, tapi saya memang pernah dengar pasal dia. he's very good. dia dengan Kak Ina, nampak ada talent boleh conduct group tu. While saya dengan Zana banyak menyampuk je. So, kat situ markah Fareez dah lebih. Tapi sebab kitorang boleh ngam, saling tolong support masing2. Kalu sorang lupa nak cakap apa, yang lain tolong. Fareez support point saya, saya agreed with Kak Ina dan Zana support Fareez. Pergh. Lega dapat group macam tu. Sambil2 dok tunggu orang interview, kitorang bergelak ketawa macam tak ada hutang. Beshh.. saya bagi idea yang memang ada dalam family saya iaitu, kitorang memang diajar membaca sejak kecil. nak tido kena ada bedtime story. even mak abah still suka beli buku sampai sekarang.. dah macam library.. kak long and kak ngah sampai sekarang masih kumpul Enid Blyton dan Nancy Drew. sebab parent dah ajar minat kitorang untuk membaca. Dan bahan bacaan kitorang, kalau pon novel, tak serupa dengan orang lain. Novel yang berat2 je. Pastu saya crita skit2 pasal culture org Jepun yang membaca kat mana saja. Saya obses dengan Jepun ok..hahaha.

Back to individual interview, Saya calon kedua. Nasiblah dia tak tanya pasal NKRA, KSSR or whatever it is. Just general knowledge. Mula2, macam biasalah. Introduce myself. Mengarut je banyak sebab tak banyak masa dia bagi. Tapi sempatla bagitau saya gstt dan ajar apa. Tak sebut pon ajar English, tapi dalam surat sokongan ada. SO dia tanya, berapa lama? Alaaa.. 2 bulan jee.. Haha.. (sila baca dalam English ok?)

Lepas tu dia tanya, sepanjang mengajar BI, ada problem tak?

Ohemji.. 2 bulan mana sempat nak rasa problem.. Hepi je.. ngeee...
Saya pon cakap masalah utama walaupun saya mengajar sekolah budak pandai, diorang malu nak bercakap omputih.

So how to solve that problem?

Alamak. tetiba saya berlakon kat situ. Sambil buat intonasi suara cigu dan student. I don't know how tetiba benda tu keluar.. Ok.. Peliknyaa.. Haha.Sib baik panel yang pompuan macam angguk2.. Ok, dia faham apa yang saya lakonkan. Apa kau mengarut labuuuu..

Pastu soklan faveret dah sampai.. Yiehaa.. Macam mana saya guna ICT dalam pembelajaran saya.

Damn I like that question so much.Yelaa..tulah satu2nya alat untuk org yang baru mengajar ok? macam mana nak crita pasal beruang Siberia kalu saya pon baru baca dlm buku teks geografi.. ahahaha. saya critala saya memang 80% guna ICT. Games, power point presentation, video, interactive cd, music.. bla..bla.. Alamak.. btullah... panel tu tau saya ada background ICT waktu kerja dulu.

Ok..ni peringatan untuk orang lain. dalam pernyataan hasrat, jangan gatal nak tulis bukan2 pasal modal insanlah, negara bangsalah. comfirm dia tanya. eeeeeeett.. mula2, nak pengsan sebab tetiba blank bila dia tanya, mcm mana saya nak bentuk modal insan?

saya lupa apa benda la modal insan tu.. saya merapik sampai dia kata, apa kau merapu mangkuk? (ok..dia tak cakapla mcm tu..tapi dia tanya la apa yg saya ckp neh..tak pahamm..)

bila dia sebut skill, baru ingat balik. Haaa... so saya kata, nak belajar bukan setakat membaca buku, dia kena learn skill tu. Thanks to kak Azalia yang wat kelas memasak kat kantin sebab nak ajar student tulis esei pasal How To Make Sandwich. blajar esei tapi dlm masa yang sama dia belajar sediakan bfast untuk diri sendiri, cooperation dengan kawan2 and etc.. Pinjam idea Kak Azalia.. hakhak.. Pastu masuk sket pasal Fizik. Pasal roket. Outdoor learning that give them practical skills and theory. resistance la apa bala la.. terlupa langsung tentang istilah experimental learning yang saya dok hafal semalam. ceeh.. sib baik panel tu macam paham la apa saya dok merapu ni.. haha.

last2.. dia tanya. ada soklan?

huhuhuh.. please ready with your question. tanya je lah apa2 soklan pon.
saya tanya soalan, adakah impossible untuk saya mengajar english walaupun saya bukan dalam bidang ni? ni kak long ajar suh tanya.. kena marah balik dengan panel. hahaha. dia kata jangan dengar rumours.. hahah.. pepandai je aku nih..

that was surely not the best interview I had but I enjoyed it very much. Berdasarkan pengalaman masa interview kat Poli dulu, better la. Cuma sebab esei dah hancur, so saya assume, tipis la peluang nak dapat. Tapi saya pelik, mcm mana saya bleh fluent english tetiba waktu interview. Bleh plak cakap.. Ingatkan tak reti dah.. chett..

Anyway saya dapat member2 baru, yang sekepala and gila2. Pasni ada member bleh ajak tengok wayang and jalan2 cari pasal. hekhek. tak bleh blah, diorang asyik bantai gelak kat saya sebab nak ajar sjkt.. kelaamm masa depan.. kurang asam punya member.. ammahh.. yenna deeii.. nanti anak saya muka cam kajol tau.. huh.

serius, saya memang takde masalah dengan races. skang pon, kat sek saya ok je dengan student berlainan bangsa. diorang bleh dgr lagi ckp saya.. although ada yang diakui memang tak hormat cigu, cakap banyak sgt tapi bagi saya diorang berhak dapat layanan sama rata. we are teachers right? lagipun diorang memang banyak tolong saya. sama mcm students melayu. so saya takde masalah dengan races. Political view? lantaklah dengan politik. Tugas saya mengajar saja.. ngee..

ok..that's all.. skang baru bleh tumpu untuk next week plak.. giler tul. Penaaatt niii.. tapi sempat lagi nak sambung tengok crita Hotaru no Hikari dengan Natsu No Koi Wa Nijiiro no Kagayaku.. Oiittt.. Matsumoto Jun niiiii...Mana bleh tinggal.. hahaha..

choww..

mak..y did u named me Hazleen..
don't u know leen means soft?

abah.. maybe I look tough on the outside..
but too soft on the inside..

Adik..I have 2 interview tomorrow and the day after.
But it just ruins in one night.

Watashi ga kekkon suru.
Anata gadesunode, watashi wa naite shitakunai.


Everytime rasa macam nak bunuh org.. this comfort me well.. Truth by Arashi



Yurari yureru hikari hitotsu
Itami iyasu kotonaku kieru
I take your life forever
You take my life forever

Hirari ochiru namida hitotsu
Omoi todoku kotonaku kieru
I take your life forever
You take my life

Tomaranai(kobore ochita namida no ato)
Toki ni hisomu(kogoe sou na namida no iro)
Ai wa kitto furi sosogu ame no you ni

Modorenai(kobore ochita namida no ato)
Kioku meguru(kogoe sou na namida no iro)
Subete ubawareta kono yo no hate ni

Kanashimi
Tatoe donna owari wo egaite mo
Kokoro wa nazomeite
Sore wa marude yami no you ni semaru shinjitsu
Tatoe donna sekai wo egaite mo
Ashita wa mienakute
Sore wa marude yuri no you ni kegare wo shiranai
Negai wa toumei na mama de

Shiroku somaru hana ni hitori
Nani mo kawaru kotonaku chikau
I take your life forever
You take my life

Todokanai(kobore ochita namida no ato)
Koe ni nokoru(kakushi kirenu futatsu no kao)
Ai wa sotto fuki nukeru kaze no you ni

Owaranai(kobore ochita namida no ato)
Yoru ni nemuru(kakushi kirenu futatsu no kao)
Yume no kizu ato ni nokoshita itami

Kanashimi
Tatoe wazukana hikari umarete mo
Nageki wa kurikaesu
Sore wa marude uso no you ni kieru shinjitsu
Tatoe saigo no hane wo hiraite mo
Sadame wa kaerarezu
Yuri no hana wa hakanage ni itami wa kienai
Yume nara aishita mama de

Kanashimi
Tatoe donna owari wo egaitemo
Kokoro wa nazomeite
Sore wa marude yami no you ni semaru shinjitsu
Tatoe donna sekai wo egaitemo
Ashita wa mienakute
Sore wa marude yuri no you ni kegare wo shiranai
Negai wa toumei na mama de

Haih.. I can't believe I'm writing bout this..hekhek..

I still wanna write about PIPP. But kind of..PIPP was for 2006-2010 right?
So.. Hmm.. Lets start with NKRA.

There are 6 thrusts which are:

1) reducing crimes
2) fighting corruption
3) improving students outcome
4) raising living standards of low income household
5) improving rural basic infrastructure
6) improving urban transport

for education, NKRA divided into 4 sub:

1) preschool
2) LINUS
3) High performance school ( eh..btul kan english untuk SBP kan?kan?)
4) What the hell is that? I even don't understand..(matilaaa...)

I even can't write it..and how I gonna explain it? yabaii..

High Performance School is an idea from NKRA.. Cluster school is an idea from PIPP.. So.. What are the different? Can someone tell me?

And what are the different between KSSR and KBSR? I know that KSSR focus on holistic education but.. I can't find the different.....Err.. Actually I don't even understand it.. Aigooo..
But someone told me these..

KSSR

1) less subject but more interactive - lots of ABM, ICT and sort of
2) P&P using modul not text book anymore. I saw the text book for standard 1. nipis..
3)there are 3 moduls. basic, theme and elective.

feww.. berpeluhh kottt.. (^_^")

oh ya.. no more Bahasa Melayu.. Change back to Bahasa Malaysia.

Why do I think that PIPP is easier to memorize...ngeee...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

the purpose of the national education development plan 2006-2010 is to increase the effectiveness of education management. The six thrust areas are

1) NNation building

2) DDeveloping human capital

3) SStrengthening national schools

4) BBridging the rural urban educational gap

5) IImproving the teaching profession

6) AAccelerating excellance at edu. Institution


What do I know bout nation building?

-to form a patriotic citizens


how to achieve?

-strengthening the national language (such as MBMMBI)

- Unity between races (such as 1 Malaysia)

-love their country, know their history and culture


What do I know about developing human capital?

-way to develop a person with education, skills, self esteem, competent and good personal dignity



Okey..enuffffffff... Berasaaappp..

Panjang plak tajuk.
10.00am.
Kat sekolah.

Inspite of reading those notes about national education development plan, national key area, bla bla bla.. i'm wasting my time reading bout Arashi. cheett..

Tadi. Waktu otw ke sekolah, dengar balik cd Arashi. Dah lama tak dengar lagu2 diorang yang sangat2 inspired and motivate me. I'm in love with this guys around March to May.. Then came the disaster May until now. How stupid am I..



Penah rasa macam plastik beg?
Hahaha.. Penah2.. Bila makan banyak pastu sumbat suma.. Ngee.. Tu lirik Fireworks - Katy Perry. Saya suka. First time dengar lagu ni, dah suka sangat. Here's the lyric.

Do you ever feel like a plastic bag,
Drifting through the wind
Wanting to start again?

Do you ever feel,
feel so paper thin

Like a house of cards,
One blow from caving in?

Do you ever feel already buried deep?

6 feet under screams but no one seems to hear a thing

Do you know that there's still a chance for you

'Cause there's a spark in you

You just gotta ignite, the light, and let it shine

Just own the night like the 4th of July

'Cause baby you're a firework
Come on, show 'em what you're worth

Make 'em go "Oh, oh, oh"
As you shoot across the sky-y-y
Baby, you're a firework
Come on, let your colors burst

Make 'em go "Oh, oh, oh"

You're gonna leave 'em falling down-own-own

You don't have to feel like a waste of space

You're original, cannot be replaced

If you only knew what the future holds

After a hurricane comes a rainbow
Maybe your reason why all the doors are closed

So you could open one that leads you to the perfect road
Like a lightning bolt, your heart will blow

And when it's time, you'll know

You're gonna leave 'em falling down-own-own
Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon

It's always been inside of you, you, you

And now it's time to let it through-ough-ough




Cute.. Inspired. Lately ni saya dikelilingi orang. Tapi terasa sangat lonely. Orang gelak ketawa kat keliling saya. Saya pon gelak ketawa. Tapi terasa sangat kosong. Masalah datang bertimpa-timpa. Sampai tak boleh menangis. Serius. Sangat sakit bila tak boleh menangis tak boleh mengadu kat sapa-sapa. Nak mengadu kat Totoro pon, kami sama-sama mengadap macam-macam rintangan. Saya pon tak nak bebankan dia. Ribut taufan dia pon bleh bertiup kencang kalu tak kena gaya. Saya amik pilihan untuk diam saja. Kat sekolah pon, rasa macam tak nak bercakap. Lebih suka mendengar. Kat sekolah pon lainlah pula masalah kan. Tapi sebab sokongan di pihak saya, saya lega sedikit. Tengoklah lepas SPM ni macam mana. Nak mengadu kat adik pon, taknak bebankan dia. Tapi dua hari lepas terkeluar gak kat dia. Meleleh gak air mata.

Tak taulah dari mana ada daya kekuatan untuk lawan semua tu. Semua kat keliling saya macam dah tak mampu bagi kekuatan. Cuma diri sendiri je skang. Wat kering je. Ada gak yang tegur, muka bakal pengantin sedih je. Hahah. Saya tak pandai sembunyi emosi saya. Tapi saya mampu hadap suma tu. Saya dah tak boleh bergantung dengan orang lain untuk hadap suma benda.

Bak kata Zamani Slam.. Mendung tak berterusan. Mentari muncul lagi.
Katy Perry pon cakap.. There's a rainbow after hurricane..

Semalam, airmata mengalir tak berhenti. Sampai hari ni. Saya tau, Allah dah tentukan jalan hidup saya macam ni. Allah tau apa yang terbaik untuk saya. Dan Allah tau macam mana saya akan betulkan hidup saya yang tersasar. Alhamdulillah. Saya tak akan sia-sia peluang ni.. Saya cuba.. Untuk mak abah, untuk Totoro.. :')

Sape ajar ntah bbq eja camtu..hekhek..
sepanjang cuti ni, saya cuba mengalih tumpuan saya..
cuba sangat2..

Bebudak 4 Rasional??
hehe.. masa dalam kelas waktu ajar diorang, saya tak rapat sangat and tak bleh kenal pon nama diorang. sebab saya cuma ajar Sivik kan.. dahtu memanjang tengok Gokusen plak..sivik sungguh (-_-') Boys ada 4 org je klas ni, 3 dr tu, bebudak hostel, Aiman, Shakir & Farizuan. memang saya agak rajin mlayanlah kalu budak hostel..Hahah.. tu yang wat kes tu..teeeettt.. :-D

dalam cuti ni, rajin online fb, rajin la chat dengan diorang ni. trutama Shakir la yang rajin merapu dengan saya. Pastu diorang nak wat jamuan akhir tahun. Takde cigu pon, saja je diorang invite saya sebab wat kat umah Aiman. Makan? Takde malunya.. Tak tolak beb..

Mula2 nak wat kat kawasan umah Aiman. tapi sempit so takut ganggu jiran sebelah. kitorang wat kat taman. saya tak tau nak wat apa just masak spageti je utk diorang. tu yg paling snang kan.kan. hehehe. stakat 12 org, blehla..



Sempat lagi tu main benda alah ni

Ni chef de mission. Aiman ni, nakal kat sek. Tpai bab masak2 memang terer n sangat2 tanggungjawab dgn adik2 dia. Dia macam jadi org lain bila kat umah.


Bila nak masak neh.. lapaarr



Artis jemputan.. Ipan kat kiri n Shakir kanan. Ipan ni form 2, sepupu Shakir.. Sbenarnya Shakir ni, org slalu tersilap dengan adik saya. Muka sama. Perangai sama. Suara pon lebih kurang je. Dahtu memang Shakir ni rapat dengan adik. Bleh plak.

Apsal kaler purple api neh..cantik arr..
Have fun gak dengan budak2 ni walaupon party biasa2 je. Maklumla, bebudak yang anjur. Saya pon tau last minit. Kalu awal2 mesti leh wat grand lagi.. Nanti kalu korang wat lagi, jemput eh.. Ayam panggang resepi Aiman memang classss gitu.. Tabik springggg..

























Credit to: http://www.syurgadidunia.blogspot.com

Saya menculik artikel ni dari member yang culik dari sini. Saya ulas nanti bila dah rajin. Sebab sekarang tengah tunggu biwwuu kat Laytec. Major service. 30,000km. Adeh.. Sib baik baru bonus.

Prestasi pelajar lelaki di sekolah2 baik pun di peringkat universiti semakin menurun, pelajar2 perempuan semakin menyerlah dan malah bilangan mereka melebihi pelajar2 lelaki. Jika dirujuk pada statistik di laman web kementerian pendidikan, kita dapat melihat perbezaan yg ketara antara lelaki dan wanita.




Itu dari segi pendidikan, bagaimana pula dari segi sikap, tingkah laku dan perangai kaum yg dinamakan lelaki masa kini? Ramai wanita yang masih tidak berkahwin lagi kerana alasannya susah nak berjumpa dengan lelaki yg baik. Remaja2 lelaki makin liar, baik yg masih bersekolah hinggalah yg sudah tamat persekolahan, dapat dilihat dari kes pukul cikgu hinggalah kepada kes merempit.

Bagi yg bergelar suami dan ayah pula, ramai wanita2 yg mengeluh dan mengatakan bahawa suami mereka makin kurang bertanggungjawab. Dari hal membantu menjaga anak hinggalah kepada urusan kewangan keluarga, wanita terpaksa berusaha lebih untuk membantu suami yg seolah2 lebih pentingkan diri sendiri, masih mencari hiburan diluar rumah dan tidak menghiraukan masaalah2 rumahtangga yg sering dilepaskan kepada pihak isteri.

Mengapakan lelaki seolah2 semakin bodoh, semakin tidak boleh melihat kesan tindakan yg diambil sekarang terhadap masa depan? Mungkinkah sesuatu telah berlaku didalam otak2 lelaki zaman sekarang yg menyebabkan mereka menjadi sedemikian? Manusia moden memandang remeh perintah Allah kerana tidak boleh nampak kesan dari perbuatan mereka itu, akan tetapi sains sedikit demi seikit memberikan jawapannya, apa yg diperintahkan Allah itu teramat besar hikmahnya untuk kebaikan manusia itu sendiri.


Islam tidak membenarkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan, secara umumnya untuk mengelakkan zina kerana pergaulan bebas ini adalah benih2 zina dan Nabi amat melarang sekali menghampiri zina. Apa yg memeranjatkan, mengikut kajian pakar psikologi dari Radboud University di Belanda,pergaulan antara lelaki dan perempuan membuatkan fungsi kognitif lelaki (keupayaan untuk memahami/belajar) buat sementara menjadi berkurangan.

Walaupun dikatakan "sementara" jika pergaulan itu berpanjangan maka keupayaan untuk memahami sesuatu itu semakin lama semakin ketara. Melihat pada suasana pergaulan lelaki dan perempuan didalam masyarakat kita bermula seawal dari zaman persekolahan sekolah, maka tidak hairan lah mengapa wanita menguasai lelaki dibidang pembelajaran. Patutlah lelaki menjadi semakin bodoh.

Kajian sekumpulan pakar dari McMaster Universiti di Kanada pula mendapati, apabila lelaki melihat perempuan yg cantik/menarik atau apa yg mereka kategori sebagai "hot", keupayaan lelaki untuk membuat pilihan bijak untuk kebaikan masa depan semakin berkurang (discount the future).

Lelaki akan memilih ganjaran masa kini berbanding ganjaran masa depan yg lebih besar. Ini memberi kesan yg amat besar kepada corak pemikiran lelaki, baik dari motivasi untuk belajar bersungguh2 di sekolah/universiti, pekerja yg berdedikasi, suami yg bertanggungjawab hinggalah menjadi ayah yg baik supaya anak2 menjadi manusia hebat.

Lihatlah pada kebanyakan lelaki zaman ini, lelaki lebih memilih nikmat dunia berbanding nikmat akhirat, lelaki lebih kreatif mencipta berbagai2 jenis taktik untuk mengaut keuntungan wang dan harta tanpa memikirkan kesan kepada masyarakat dan persekitaran, dari judi yg di legalkan (pasaran saham dan forex), MLM hinggalah ke skim cepat kaya internet. Begitu juga dengan tanggungjawab terhadap keluarga terutama isteri dan anak2. Tidak mampu lagi melihat janji2 Allah terhadap hambaNya yg berbuat kebaikan dan beramal soleh dan meninggalkan yg keji dan haram. Sebab itu ada yg berkata, ala muda lagi, bila tua nanti bertaubat la.

Ucapan jutaan terimakasih kepada wanita2 yg semakin hari semakin mementingkan kecantikan, bersolek, berhias sakan untuk menarik perhatian lelaki hingga ada yg selekeh didepan suami tetapi bila keluar rumah bukan main hebat lagi. Terimakasih kepada NGO2 wanita yg mempertahankan hak2 feminism berpakaian bebas dan menyuruh lelaki menahan nafsu. Terimakasih juga kepada media2 TV, filem, majalah dan juga media2 iklan yg menggunakan wanita dalam hampir semua iklan2 mereka walaupun tiada kena mengena langsung wanita dan produk berkenaan. Terimakasih juga kepada lelaki2 yg membiarkan tubuh badan isteri mereka di"ratah" dengan mata oleh lelaki2 yg lain. Patutlah lelaki menjadi semakin bodoh dan tidak bertanggungjawab.

Jelaslah perintah Allah bagi wanita2 untuk menutup aurat untuk kebaikan manusia itu sendiri, begitu juga dengan pergaulan bebas antara lelaki dan wanita. Sistem pendidikan kita diasaskan oleh British, dengan para2 menteri yg rata2nya mendapat pendidikan barat, budaya untuk bercampur gaul bebas lelaki dan wanita itu dianggap cara terbaik era moden, baik disekolah mahupun ditempat kerja. Penyokong feminism pula sibuk memperjuangkan hak berpakaian dan meminta lelaki menjaga nafsu (nafsu mereka untuk berpakaian bebas tak perlu dijaga). Sudah terbukti secara saintifiknya yg perbuatan mereka itu (tanpa sedar) memberi kesan terhadap kemampuan lelaki berfikir.

Perbuatan mereka mendedahkan aurat itu sebenarnya menindas atau menganiaya insan2 lain yg bernama lelaki, menindas wanita2 lain dan juga anak2 mereka, lepas itu merungut susah nak cari lelaki yg pandai, baik dan bertanggungjawab. Sebab itu Allah jelaskan kerosakan dimuka bumi itu adalah hasil tindakan manusia itu sendiri (Ar Rum 30:41). Jadi masaalah lelaki yg semakin hari semakin merudum akalnya ini perbuatan siapa jika bukan perbuatan kaum perempuan2 sendiri?

Tak perlulah saya kemukakan pelbagai ayat2 Al Quran untuk memberitahu kepada wanita2 akan kewajipan menutup aurat, sudah berjuta2 kali di sebut baik oleh ustaz/ustazah, buku2 agama hinggalah kemajalah2, malah ada lagi kertas saintifik yg saya jumpai dan boleh kaitkan. Akan tetapi mengapa wanita2 (di"back-up" oleh lelaki) nampaknya buat tak endah sahaja akan bab menutup aurat ini?

Jawapannya adalah kerana manusia didalam kehidupan dikawal oleh minda separuh sedar, umpama memandu kereta, hanya perlu tumpukan perhatian pada mula2 belajar memandu, selepas itu menjadi automatik. Begitu juga dgn nilai2 kehidupan, anak dibesarkan dengan TV dan filem yg merupakan alat hypnosis terhebat. Minda anak yg masih kecil ini melihat dan menyimpan berjuta2 maklumat didlm minda separuh sedar mereka dan apabila dewasa, data ini akan keluar apabila dia membuat pilihan. Tutup aurat atau dedah? Jika Hanna Montana jadi idola atau kakak2 AF yg rata2 "amat sopan", maka itu yg menjadi ikutan apabila dewasa kelak.

Saya sedang mendalami ilmu hypnosis, membaca buku2 mengenainya dan juga menghadiri seminar hypnosis, apabila saya bandingkan dengan penggunaan TV, ia mempunyai banyak persamaan. Masyarakat akan mengikuti fesyen2 semasa dari TV kerana mereka dalam keadaan "trance" atau terpukau apabila duduk relaks dan khusyuk menonton. Apa yg dipersembahkan itu juga yg akan masuk keminda separuh sedar dan akan menjadi "pedoman" contohnya apabila wanita memilih pakaian.

"WE CANNOT SOLVE OUR PROBLEM WITH THE SAME THINKING WE USED WHEN WE CREATED THEM" ALBERT EINSTEIN

Masaalah masyarakat yg dialami sekarang ini tidak boleh diperbaiki dengan menggunakan cara pemikiran yg sama. Kita tidak boleh menganggap apa yg terjadi dipersekitaran dan masyarakat tiada kena mengena dengan diri kita. Kita semua berkait melalui suatu ruang tenaga yg tidak kelihatan (quantum entanglement) , cara pemikiran kita mempengaruhi dunia. Masanya sudah tiba untuk kembali kepangkal jalan, buangkan keegoan diri baik dari segi pangkat, kuasa mahupun tahap pendidikan dan kembali kepada Al Quran dan hadis sebagai landasan.

Jika kita hidup bersendirian, kita bebas melakukan apa sahaja, nak berbogel pun tak mengapa, akan tetap apabila hidup bermasyarakat, ada batas2 yg perlu di jaga untuk kesejahteraan masyarakat itu sendiri. Siapa yg lebih mengetahui batas2an tersebut jika bukan Allah yg mencipta seluruh alam termasuklah manusia itu sendiri? Ini bukan sahaja dalam bab berpakaian, begitu juga dengan pergaulan bebas, zina, pengurusan harta, "RIBA" dan lain2 lagi.

Harap feminism2 yg masih cuba menegakkan benang yg basah agar bermuhasabah diri dan memikirkan sedalam2nya akan setiap perintah dan larangan Allah tersebut, kecualilah jika frontal lobe sudah terlalu lemah dan tidak mampu lagi berfikir dan mengaitkannya dengan kehidupan bermasyarakat, tidak mampu melihat kesan masa depan akibat tindakan sekarang. Lebih mementingkan diri sendiri dari kebajikan orang lain.

Akan tetapi adakah wanita sahaja yg patut dipersalahkan? Dalam hal ini pemimpin sebenarnya (kebanyakannya LELAKI) yg akan dipertanggungjawabk an oleh Allah nanti kerana membiarkan masyarakat rosak akibat tidak mengikut apa yg diperintahkan. Pemimpin sekarang majoritinya memimpin untuk wang, kuasa dan pangkat dan bukan kerana Allah


Pedih kot artikel ni.. Tapi bagus.. Saya suka.. Maaf kalu ada yang terasa ye.. Sekadar renungan untuk diri sendiri.

ish..hari ni nampak muka boring yg wat saya moody..so saya takleh sambung aktiviti wat hantaran..nnt hantaran xcantik..maka saya wat keje2 mengedit gambo..

yiehaaa.. tak mau ckp byk..just upload saja..
cantik tak gmbr cik lawyer kita amik?
heee.. good job..












yg bawah ni..gmbar cik loyar buruk amik..hehe..saya laaaa..







soklan cepu emas..
apa yang ko tak reti wat cik lawyer??

dia ini:-

1) sgt pandai masak..lauk pauk, kek, roti, puding, suma laaa
2) profesional job.. lawyer (pen.pengarah bbg taiping kot..)
3) guitarist.. (blajar sendiri through Youtube saja)
4) artistic (interior designer..bab2 gubah pelamin, bunga, hantaran, dia bleh wat)
5) good manners (serius tak tipu)
6) walaupun guna kamera biasa n bukan dslr, gmbr2 dia amik sangatttt seni.. saya suka.
7) of course, jgn risau yg ni mmg yg utama.. dia bekas KISAS, and one of best student SMKAP.. bab2 agama, alhamdulillah lulus cemerlang..

she's good in everything.. tp tak pnah hipokrit mcm sesetengah makhluk tuhan yang perasan bagus.. (ayu..aku promote ang ni..esk blanja kepsi..hekhek)

okeh..chow dulu..esk upload gmbar lain plak..esk ada mkn2 dgn kelas 4R..lalala.. jgn mare eh otomen..

bubyee.. :)

konniciwaaa..

aippp.. hari ni konon2 nak gi kenduri.. nak cari idea.. tp..cheee.. saya memang tak suka ikut madam gi kenduri.. tak beshh.. temperature bleh naik nnt.. huhu.. lately ni, byk download crita lama2. Guess what.. saya jumpa citer To Sir With Love.. Uuu.. Maybe yang tak minat tengok citer2 mcm ni, tak suka sgt. Tapi cita ni memang feveret abah and the rest of my family. Madam siap bleh nyanyi lagu To Sir With Love ni tau.. tadi pagi dia dok nyanyi kat dapur..>_<''

Most of crita yg saya download suma nya wajib bagi saya motivasi sket. Cita To Sir With Love ni, pasal cigu yang ngajar budak2 nakal. Macam Gokusen, it give me ideas.. to be a little bit different untuk hadapi budak2 macam ni. Try gak download crita yang agak ringan macam Duplex, Girl Next Door (18sx, huh!) and few yang kelakar tapi memang tak memenuhi citarasa. Semua saya tengok separuh je. Baik tengok citer Princess and the Frog daripada tengok crita macam tu!

Then terjumpa crita Ramen girl. Crita besh, ada motivation, tapi macam hang and ending dia anti climax. Tak beshh.. Tapi crita tu wat saya rasa nak makan ramen..arghh.. mana nak cari. last2 end up kat dapur.. tengok ayam, sotong..(madam takda ni..slamat..) Bihun tom yam jela.. Pastu cari chopstik.. Dan bayangkan.. konon2 makan ramen..hahaha.. mengong..

Saya malas menulis skang.. Hmm..
This is so not me..
Saya gak malas bercakap skang.
Sepatah orang tanya, sepatah la saya jawab.
Hmm.. Sorry kay guys..
Bukan maksud ati nak mengasingkan diri or tak bercakap.
Saya lebih suka sendiri sekarang..
Aduh.. I'll hurt them kalu terus macam ni..

Ok.. Next entry saya upload gmbr pre wedding without the bridegroom.. gambra still kat miss photographer yang baru first time amik job ni. not bad.. she's good. So saya tak terkilan sangatla sebab maybe Yat will be my pengapit, Ayu will be my photographer, Ilah tukang sambut org.. Heee.. all my bestfriends are beside me.. I likeee..

Till next entry.. Ja nee..




p/s: dapat tau satu crita besh.. punyalah makhluk tuhan sorang tu dok kutuk org kaw2, dok puji diri teraniaya dan bagus, sebarkan kat suma org.. skali kantoi..kantoi dgn adik org yg dia kutuk plak tu.. aduh..hahah.. kata org talam dua muka, kamu empat? hahahahaha...Cash dari Allah. :)



See the sakura? I like it..


Tittle blogger tegar mungkin ditarik balik bulan ni.. :S

Ini antara sebabnya ke?

Tak juga.. Sebab yang ni tak sibuk mana pon..rileks je.. see the ladybird beside this entry? yayaya.. Sayala pengantin paling tak excited skali di seluruh pelusuk alam.. haha.. Sampaikan mak andam pon tepuk dahi ouhh.. hehe..

For that bullshit, thhis the card and just stop talking and creating such a fucking hell story!!

Ehem.. behave2.. Nak kawin pon dok ckp bahasa apa ntah.. Hishh.. 2-3 hari ni, saya tersedar.. Bila kita tak bersuara, bila kita tak peduli kan apa2, semakin deras cakap2 yg bukan2 itu kedengaran di sana sini.

Saya cuma nak bertanya satu soalan. Pelik kah kalu kita bercakap sesama sendiri tentang org lain? Dan cerita2 itu berkisar di sekeliling kita saja. Tapi bila cerita itu terkeluar dari lingkungan sekeliling kita..Kenapa tidak bertanya siapa yang bercerita keluar?

I give u a situation. Dalan 10 org kawan2, suma ada gosip2 tersendiri. tapi crita2 tu cuma berkisar di sekeliling 10 org itu. tetapi, cerita tu tersebar keluar. dan tiba2 salah seorang dalam kumpulan itu disalahkan. sedangkan ke semua 10 org tu pernah bercakap tentang hal tu. dan sumanya sah2 memang suka bergosip. Kenapa tak bertanya kepada orang yang menumpahkan cerita tu keluar dari kumpulan tu??

Saya sangat pelik. Mungkin menjadi orang yang disayangi dan disukai dan tak banyak kerenah adalah satu kesalahan. :p

Bebrapa lagu yg terpaksa dibuang dari faveret list..~dang!
Huh.. lagu ni sangat feveret saya..
Tapi dah dituju khas untuk org lain..
Sangat menciii..
Dah tak bleh dengar dah..
Menciii...
Tuihhh..
Tuihhh..

1) If I Had You - Adam Lambert
2) Kissing U - Mirinda
2) Somebody to Love - JB


And why I'm acting like a this.. chettt..
My cousin.. when we gonna start the game huh??

So, tetiba menjenguk ke one of my student's blog, terdengar lagu ni.. Lyric sgt besh huh..



Sara Bareilles - King of Anything Lyrics

Keep drinking coffee, stare me down across the table
While I look outside
So many things I’d say if only I were able
But I just keep quiet and count the cars that pass by

You’ve got opinions, man
We’re all entitled to ‘em, but I never asked
So let me thank you for your time, and try not to waste anymore of mine
And get out of here fast

I hate to break it to you babe, but I’m not drowning
There’s no one here to save

Who cares if you disagree?
You are not me
Who made you king of anything?
So you dare tell me who to be?
Who died and made you king of anything?

You sound so innocent, all full of good intent
Swear you know best
But you expect me to jump up on board with you
And ride off into your delusional sunset

I’m not the one who’s lost with no direction
But you’ll never see
You’re so busy making maps with my name on them in all caps
You got the talking down, just not the listening

And who cares if you disagree?
You are not me
Who made you king of anything?
So you dare tell me who to be?
Who died and made you king of anything?

All my life I’ve tried to make everybody happy
While I just hurt and hide
Waiting for someone to tell me it’s my turn to decide

Who cares if you disagree?
You are not me
Who made you king of anything?
So you dare tell me who to be?
Who died and made you king of anything?

Who cares if you disagree?
You are not me
Who made you king of anything?
So you dare tell me who to be?
Who died and made you king of anything?

Let me hold your crown, babe

Besh kan.. memang kena batang idung sapa2 yang terasa..It's so true.. Yat.. they are just the same... Huh!

streamyx down for a few days. terpaksalah hold dulu entry2 and make up blog ni. maklumla, blog baru..hekhek. nak baca blog lama ke?nananana..

hasil dari down nya streamyx, berukband plak tak dpt area umah saya neh. terpaksalah connect ikut bluetooth handphone dan laptop, dan guna gprs.. eewwwiii.. sgtla lembap. tp terpaksala.. kalu tak, rasa cam hampeh je. terputus hubungan. tapi bila streamyx dah ok, terasa facebook sgt buhsan.. hmm.. maybe, i'll close the account, and buka the new one. Depend..

here's a game. got from fb. wat saya ketawa mengekek3.

1. Put your music library on shuffle.

2. For each question, press the next button to get your answer.

3. You must write that song title as the answer to the question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough.

4. Ok, go!

5. When you're done, tag 20 people in this note, and make sure to tag the person who sent you this. The answer to #20 is the Title of your note



1.If someone says, “Is this okay?”

time is running out - muse..sure..

2. How would you describe yourself?

ridin solo - jason derulo..hahaha.i prefer too

3. What do you like in a guy/girl?

through my window - bunkface..eh2..you and me, we are together now

4. How do you feel today?

no one - alicia keys

5. What is your life’s purpose?

i'm yours - jason mraz..oh dear..my life is yours..hahah

6. What's your motto?

extravaganza - bunkface..yeahh..so far my life is very extravaganza

7. What do your friends think of you?

the only exception - paramore..oohhh shweett..

8. What do you think of your parents? ..

love u - howl..yes..yes..luv them very muchhh

9. What do you think about very often?

yang sempurnakanku - 6ixth sense..hmm..thank God..

10. What is 2 + 2?

derita merindu - ahli fiqir..hahh?

11. What do you think of your best friend(s)?

two is better than one - boys like girl ...lagi skaliiii shweeettt...

12. What do you think of the person you like?

kala hujan - zamani..errr..I like Zamani..dulu la..

13. What is your life story?

quit playing games with my heart - bsb ..nenenene..

14. What do you want to be when you grow up?

sang pencinta-m.nasir..yaiksss..huukk tuiihh

15. What do you think of when you see the person you like?

nothing on you - b.o.b..hahahahah...gelak golek2..sure..

16. What will you dance to at your wedding?

cinta terakhir - aiman...aaaaaa...will u dance with me totoro?

18. What is your biggest fear?

my happy ending - avril..takut watpa??

19. What is your biggest secret?

diary - tino coury....my diary???my blog lah..my secret ;)

20. What will you post this as?

my first kiss...hekhekhekhekhekeh



ok..that answer why the tittle is My First Kiss... hahaha.. jgn fikir bkn2 ya.. oh.. jgn tak tau.. saya dalam pemerhatian.. nnt ada spekulasi lagi.. hahahah.. what a bullshit takda kerja u guys!

Salamm..
Haaa..
nampak lain tak blog neh..
tralalala..
entry sebelum ni telah dipindahkan ke blog yg lebih private.
so what ever yg tulis kat sini, takdela private sgt.

sempena cuti sekolah dah mula ni..
penutup cuti sekolah sangat beshh..

waktu edar kad jemputan, majoriti org tercengang2 sebab tak ramai yg tau.
hehehe. bak kata madam muah muah, undangan tu menutup suma provokasi, dan spekulasi sebab jaki jipang.
heee..

lagi yang besh..
sekolah kitorang dapat no 2, anugerah ko-kurikulum peringkat kebangsaan.
no 1, sek. sultanah asma, dengan perbezaan 3 markah. Walaweeii..
tak sia2 parking lot penuh pukul 12 tgh malam hari tu..

so ari ni, penutup ari koko yang tak dapat dijalankan sebab cuti banjir,
ada penyampaian adiah.. weeeeii.. Persatuan Bahasa Jepun bolot anugerah
persatuan terbaik, dan tempat kedua untuk keseluruhan kot.. Waaa.. syok giler.
terasa penat lelah selama ni berbaloi. Dapat gerakkan persatuan yang lena
tidur sangat2 besh. Harap2 tahun depan, diorang bergerak maju lagi tanpa saya. Hoyee..

Summersault berkembar? Achieved!

Saya dapat anugerah guru persatuan paling aktif 2010..
Adik dapat anugerah bintang sukan 2010..

Mission kitorang accomplished! Yeay..