Fight-oh!

~unpredictable,ungovernable,very complicated me~

Sakit belakang..
Badan tak sedap..
Hmm..

Tahniah untuk kengkawan gstt kat derma dulu yang dapat melanjutkan pelajaran. Alhamdulillah, suma dapat jadi cikgu dah.. I loiikkkeee.. Sempena kejayaan diorang yg tak dapat saya raikan bersama, saya wat biskut yang syedaapp ini.. Khas untuk diorang, tapi saya yang makan..Err.. Bleh ke ni? :p

saya sangat gilakan coklat. Coklat masakan yang cair itu pun saya makan macam nasi. Pastu Cu Ida yang memang pembekal coklat utama dari Langkawi, balik dan bagi beberapa bungkus coklat Hershey's Kisses ni..Auwww... Terus tanya pakcik google.. Resepi pleassseee..


Tadaaaa.. Decoration..fail..hakhak.. Biskut ni sangat manis, bukan sebab biskut. Tapi coklat di dalam. Hidup ni, banyak sebenarnya yang manissss.. Berkawan pon, banyak sangat kenangan manisnya. Tapi dark coklat kat atas tu sedikit pahit.. Adatlah berkawan..

Biskut ni rangup, tapi tak boleh makan banyak. Sebab fitrah manusia penggemar coklat, dia tak kunyah coklat. Sebaliknya dibiarkan kenikmatan dan kelembutan coklat tu cari dalam mulut. Berkawan pon, benda yang manis, kenangan dan sewaktu dengannya, akan saya biarkan di dalam hati. Kulum dan simpan supaya meresapi nurani. Bila makan biskut ni, macam kontra di situ. Tak boleh kulum biskut. Bukan fitrah manusia kulum biskut kecuali biskut bakar sebab dia cair di mulut tidak ditangan.

Jadi, dengan mengambil keputusan mengunyah biskut ini, jika anda pengguna Sensodyne untuk gigi sensitif, adalah tidak digalakkan sebab ia akan menimbulkan satu rasa sensasi ngilu pada gigi. Hahaha.. Maka, jika suma yang manis2 dikulum dan dikunyah sekaligus, akan timbul sakitnya dalam berkawan.. Sebab kita tak dapat membezakan yang baik atau buruk. Dan kita sendiri pon ada gigi yang sakit.. Bertambahlah buruk.. (Apaakahhh ayat ini??)

So, untuk makan biskut ni, anda perlu gigit pemukaan biskut, dan kunyah. Kemudian baru cairkan coklat ni di dalam mulut anda dan nikmatilah keenakan Hershey's Kisses. Kalau anda letakkan Hersheys with almond dalam biskut ni, selepas anda kulum coklat tu, kemudian anda perlu mengunyah almond tersebut.. Bukankah persahabatan itu banyak ragamnya? Dan nikmat dari persahabatan, pahit atau manis..Macam biskut ni.. Sedap sebenarnya.. I miss them actually..

Ni resepi My Friends' Kisses

1 cawan marjerin / butter dicairkan(macam biasa saya suka Planta)
1/3 cawan gula perang
1/4 cawan gula castor
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanila
Hershey's Kisses Chocolate (ikut suka nak berapa pon..hee)
Coklat masakan yang dicairkan secara double boiler + 1 sudu teh shortening (agak2 sukatannya dengan biskut)

Cara? Macam biasa..Masuk je sumaaa...hahah.. marjerin + gula + tepung + esen vanila
Gaul sebati sampai gula hancur, adunan kembang elok. Pastu amik secubit adunan tadi, wat bentuk bola. Letak coklat tu kat dalam bola. Jangan tebal sangat. Bakar pada suhu 180 Celcius.

Coklat masakan tadi, blehla di drizzle kan kat atas biskut tu sebagai hiasan lepas biskut tu sejuk.. Tadaaaaa...


Simple je cara nak wat biskut ni.. Sebab nak dapat kawan pun senang.. Nak hilang pun senang..
Till next time.. Ja nee..

taken from here





P/s: Sila sembunyi biskut ini diluar pengetahuan ahli keluarga yang mempunyai penyakit diabetes..Heeee..Maniss woii..

Kisah 6 tahun lepas..

Awek: Apsal msg2 saya? sapa bagi nombor ni..(Nada sangat garang belagak sombong..)
Dia: Heee.. Apai bagi.. Awak kenal Apai?
Awek: Oo..Kenal..Nombor tipon dia sama dengan nombor kakngah.

Sebulan kemudian..

Dia: Kita jumpa nak?
Awek: Kat mana?
Dia: Ikutlah..
Awek: KL Central. Ramai orang. (apakaah??)



(taken from pawiblog.com)


Dah jumpa kat KL Central..


Awek: Mak aih kurus kering sekeping nya awak ni..
Dia: Tak cukup makan.. Awak sihaaatt..
Awek: Jom makan.
Dia: Saya bawak awak gi Mesir nak?
Awek: Nak culik saya ke?
Dia: Taklaa..


(Mesir? Sunway Pyramid rupanya.. Apa kaitaaannn??)

Awek: Nak makan McD..BigMac bleh?
Dia: Saya pon lapar. Orderlah dua. (selamba giler awek ni first date makan BigMac??)




Show your true colour on your first date..:)



Dah 6 tahun pon inche Totoro kawan dengan saya.. Dah setahun pon hari ni inche Totoro kidnap saya dari mak abah saya. Perasaan tu..sangat tak bleh blah..ngee.. Happy 1st Anniversary..

Tapi saya memang awek yang sungguh loklak kata orang Perlis..Ada ke patut first anniversary saya dok kat kampung tinggal pakwe kat Shah Alam sorang-sorang.. Sungguh loklakkk.. Hekhek.. Minggu depan cek balik naaa..


Abah: Len, pi hantaq printer repair. nnt Len tadak, susah abah nak print. Kalau mahal sangat, beli ink baru untuk printer Len..(hulur $$)

Saya: Ok bos.. (malas wehh nak angkat printer yg 'belemoih' sebab external tangki tu dah takde tutup)

Pakcikkkk gooogleeeeee...

TADAAAA!! Plinnggg...

Korang ada masalah macam ni?

Mula-mula dia keluar warning, ink absorber almost full. Ok lagi. Bleh tahan lagi kalau nak print. Pastu a few month dia cakap ink absorber full. Maybe sebab pakai tangki luar, dakwat dia kan banyaaaaak sangat. Pastu saya pon buka printer tu, make sure tangki tutup rapat2. Pastu, saya masuk dalam bilik KakLong, curi lampin pakai buang anak dia..

Dengan penuh berhati-hati, saya buka ink catridge tu.. Saya pon gantila absorber tu dengan drypers Humaira. Mula-mula nak ganti dengan Kotex, kecik sangat.. Tadaaaaa... Berkesan.. Tiada masalah lagi..Dan boleh print macam biasa...Biasala, printer pon datang bulan jugak..

Huu.. Takla.. saya tipu jerlaa..Main-main pon tak bleh.. -_-'

Saya tanya pakcik google...Bukankah nak masak pon saya tanya dia??

So saya jumpa link kat sini.. Berkesan mak cakappp kaaawww..So this is how to fix this problem. Tapi tak surelah brapa lama dia bertahan, tapi bolehla menjimatkan wang sementara waktu.

Macam ni step dia.


1. Tekan button power on/off printer

2. tekan button stop/reset, jangan lepas

3. tekan lagi button power, sampai led power menyala (jangan lepas).

4. lepas button stop/reset, tekan lagi button stop reset 2 kali.

5. lepas tu tekan button power on/off

6. tunggu sampai LED utama (bukan led power) tunjuk angka 0 pada PANEL PRINTER

7. tekan button stop/reset 4 kali,

8. tekan button power sekali (Roller kertas akan berputar, led power berkedip)

9. Tunggu sampai led berhenti berkedip dan printer stand by (kalau tak ada jadi apa2, terus je step no 10)

10. tekan led power on/off untuk off printer..

11. On balik printer dan tadaaaa...Bleh print daaahh.. :-D

Senang? Senang? Buat sementara waktu, alhamdulillah.. Bleh pakai lagi printer ni..
Try ok.Owh, printer saya Canon MP145.


(Abah..duit ni..kira burn jela yee?? Heeee...:p)


saya mahu senyum..sampai waktu posting nanti..Alhamdulillah..

NAMAyijayeen
KAD PENGENALAN
ANGKA GILIRAN
OPSYENPENGAJIAN INGGERIS
PN2051P[R] ILMU PENDIDIKANB
PI2051P[R] PENGAJIAN INGGERISB+
SN2051E [R] PENGAJIAN SAINSA
SW2051E[R] PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANA
BM2050D[R] BAHASA MELAYU KOMUNIKASIA-
TP2050D[R] PENGURUSAN SUMBERA+
AG2050D[R] PENDIDIKAN ISLAMA-
MR2050D[R] PENDIDIKAN MORAL-
NB2050D[R] PENDIDIKAN NEGARA BANGSA MALAYSIAA-
TI2050D[R] TAMADUN ISLAMA-
AS2050D[R] PENDIDIKAN ALAM SEKITARA
PJ2050D[R] PENDIDIKAN JASMANI ASASA
MU2050D[R] PENDIDIKAN MUZIKA
GK2050K[R] KOKURIKULUMA
LM2050K[R] PRAKTIKUMB+
JK41
JMG146.30
PMG3.57
PMGT3.57
KEPUTUSANKEPUJIAN
TARIKH KEPUTUSAN RASMI SENAT 6 DIS 2011


tadaaaaa...
(aktif plak dia ni menghapdet..-_-')

I am baking tonight. After a few month. Dah brapa lama takde feeling nak baking. Maybe sebab dulu, kalu ati sedih, baru baking. So bila ati gumbira, kek tak brapa sedap. Deymm.. Janji bleh makan sudaaahhh..

As usual, kalau nak balik Perak, wajib bawak balik kek oren. This cake is simply approvedby Mr.Sirim aka Cikgu Razak. He likes it and Cikgu Rokiah pon suka kek oren. So, saja wat sket untuk diorang and bawak gi Shah Alam & Kuale. Yang blakang kek oren tu, resepi Miss Lawyer, Cik Dayu. She is a veeeeeeryyyyy good baker okaaay.. Nak cantik macam kek dia, tak mampulah. Asalkan rasa sedap macam kek dia, jaaadiiilaaa.. Rasa bukan sekadar rupa tau!

Tapi apsal huduh sangat kek marble tu? dah macam simen bancuh tak jadi..-_-''
Fine.. Tak penah buat pon kek marble neh.. First attempt..hahah..Nak resepi? Bleehh.. I tak kedekut tau..

Kek Oren Montel (ikut sukala nama apa saya nak tulis..ngee)

Bahan

200 gm tepung gandum
175 gm gula kastor
250 gm butter (saya guna Planta je sebab Cikgu Rokiah tak makan butter..:D)
4 sudu besar oren Sunquick
2 sudu besar oren emulco
1/2 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder
5 biji telur saiz B (saiz C D E F takmo, tak montel nanti..)
Kalau rajin nak sagat kulit limau, silakan..lagi sedappp..

Cara Malas

Masuk je semua skali pastu putar...hahaha..itu cara sangat malas ok. Tapi jadi je kek tu..sodap je..Syaratnya, putar gula dengan telur dulu. Pehtu yang lain massssuuukk je..then bakar ikut oven masing. Kalu oven saya 160c 50 minit. kalu oven Cik Dayu 180c 60 minit..

Cara rajin? Err.. Xtaula.. :p

Kek Dangdut 250 Cik Dayu

pukul 250 g butter + 250 g gula sampai kembang.
masukkan 4 biji telur satu persatu.pastu putar dlm 2 minit.
then bubuh 250 g self raising flour (kalau tadak buat 250 g tpg + 2tsp baking powder)
jgn lupa esen vanilla.kalau ada esen ros buh skali.mmg sedap bau dia.
Pastu bakar.

(ni memang copy paste btul dari facebook Cik Dayu..hekhek..)

Kalu nak ada marble, bahagilah 2-3 bahagian..letakla kaler pelangi ke, pucuk pisang ke, biru myvi ke..heeee... cara nak wat marble tu..errr..sila rujuk pada yg pakar k.. takut kek jadi huduh macam kek saya. tapi kalu sapa yang rajin ikut MatGebu kat myresipi tu, dia ada ajar cara wat kek marble. Cuma bahan dia banyak sket.. Kek ni, basicnya kek butter jer pon. Tapi saya letak perwarna ros...Rasa cam cicah kek dalam air sirap..Shedaaaappp..

Try le.. Hehe..

Ok, esok masa untuk hibernasi sampai 15hb.
1-9 di Shah Alam.
10-12 di Kuale.
13-15 balik ke Sg.Ptani untuk interview SPP.
Adoiii..

Wish me luck k..