Fight-oh!

~unpredictable,ungovernable,very complicated me~

kawan saya,sonographer.dia introduce untuk try 3d/4d dcan.hmm bila  fikir,why not kann..mencari2 harga yg bpatutan kat area shah alam,klang dlm gugel.suma skitar 200++.member saya ckp,cuma 170.then sebab penah pegi scan kat poliklnk shaik,diorg penah betau yang tak lama lagi ada 3d scan kat situ.skadar mencuba nasib,masa inche totoro demam ritu,tanyala diorg.eh.eh.dah ada.harganya rm120 untuk 3d.rm200 untuk 4d.ok la kan?

Lagi satu, scan ni dia wat waktu malam. I like. Sebab takkanla inche Totoro nak cuti semata-mata nak tengok scan kan. Simpan cuti masa bersalin lagi baik. Schedule dia tetiap ari Rabu pukul 7.30 sampai 9.30 malam. Kalu bulan puasa, pukul 8-10 malam.

Waktu kitorang pegi, tak ada pon yang wat scan 3D. So takdela lama tunggu. Beria sangat nak wat scan ni sebab Inche Totoro masih tak sure jantina anak dia. Susah nak beli baju dia kata. Dia tak tau yang bini dia dah grab 2-3 helai baju pompuan. heeeeee..

Waktu nak scan tu, little baby sangat2 aktif. Excited nak suh ayah dia tengok agaknya. Awek cun yang scan kan saya tu pon tergelak2. Saya cakap memang baby ni aktif lepas pukul 8 malam.(Macam mak dia mungkin?) Bila nak tengok muka dia, dia tutup muka sebelah. Oleh sebab uri dekat dengan muka dia, tak clear sangatlah muka baby. Masa nak tengok jantina, dia angkat kaki then pegang. eh. eh. malu plak dia. Tapi memang bleh nampak 3 line tu. So comfirm la inche Totoro.. Ni Zara, bukan Wafi.. heeee..

Alhamdulillah baby sihat, pembesaran pun sekata dan tarikh due pon lebih kurang sama je dengan yang doktor kira. Berat dia skang 1.219 kg. Air ketuban pon ok. 17cm3. Range untuk air ketuban yang ok, dia kata 7-22. Heart beat baby 150. Condition suma ok. Alhamdulillah. Harap-harap sihatlah hendaknya





Muka cam sapa? nampak macam banyak ikut Inche Totoro. Ooo.. Idung tak kemik macam ibu dia..heee.. Sib baik..Tapi Totoro kata, saya slalu muncungkan mulut macam tu.heeee..Tapi lagi tak bleh blah.. Bukan ibu dia yang menangis tengok scan ni tau.. Ayah dia beria2 sebak. Siap meleleh air mata okaaaay.. Sudaahh.. Patutla dia yang teruk pembawakan budak. Sekarang ni asyik demam je Inche Totoro. Tak tau dah saya nak wat camna. Sakit macam saya pregnant 3 bulan dulu. Kebas kaki,lenguh2, pening. Sib baik tak muntah. Aih.. kalaulah bleh jangan la sakit. Biar saya sorang sudahla. Sebab..orang lelaki sakit ni.. adoiii.. Teruk bebenorrr macam nak bersalin..kuikuikui...




(Lepas tok wan dan toksu meninggal, mak sangat-sangat lemah..makan pun taknak.. Terkejut lagi agaknya..hmm..)




13 Julai 2012, ada Pureen Sales kat PJ. Sumpah saya tak tau kat mana sbenarnya. Tapi sebab biras saya, Kak Sal memang selalu serbu tempat tu, dia memang dah expert. Then adik ipar pun terjebak gak dengan sales tu. Maka saya pon terjebak gak nak pergi. Lagipun dalam hati dok kira-kira, dah dekat 7 bulan. Why not beli je barang. Nanti dah 7-8 bulan, tobat tak lalu nak beli dah. Pastu Kak Sal cakap, barang-barang dia murah specially baju. Saya pun ajakla Kakngah sekali turun serbu sales tu. Kakngah beli untuk anak buah kitorang la. Humaira yang genit tu.

Pukul 9.30 kitorang dah terpacak tunggu gate gudang tu buka. Mak aih orang.. Macam ulat taik.. Hakhak. Ramai gila. Yang sarat pon toksah cakapla. Yang kendong anak baru 26 hari pantang pun ada. Adoii.. biar betul kaaaakk.. Kesian bila tengok yang bawa baby. Kalu saya, ish.. tak kuasala..

Buka je, suma orang serbu tempat baju.. Tapi sesungguhnya kuasa ibu-ibu mengandung 7-8 bulan memang hebat. Tak padan perut sarat, abih suma orang ditolaknya. Bertarik2 baju. macam orang Afrika berebut makanan. Ya Rabbi.. Kakngah terus tarik2 baju skit, terus blah..Risau takut orang lain terberanak.. haha.. Saya pun main kaut je suma baju. Jap lagi baru pilih. Tu caranya. Kalau tengah orang rebut2 tu nak pilih, renti kanlaaa.. Tak daya punya..

Banyak tak banyak abih gak RM 500. Hah! Apa yang aku beli ntah.. Tapi baju memang murah. Kalu kat luar, bau Pureen je dah RM10. Tapi kat sini, baju satu set dengan seluar, dapat RM10. Siap platipus punya baju tu, kat luar berbelas ringgit, kat sini RM 1 je!!

Murah giler..Borang dekat 6-7 helai baju, baru abis RM50. Tapi baju untuk newborn tak banyak. Yang besar2 baya Humaira memang cantik2 and susah nak cari kat luar designnya. Dalam 10 helai je saya beli kat situ. Cadangnya, nak pegi The Stores je beli Sun Baby ke, Fiffy ke..Murah2 sudah..Nak beli Anakku, mampu memangla mampu. Tapi takmo ajar dia pakai mahal2..(naper ntah, sangat selesa dengan The Stores..heeee)

Memandangkan masih tak sure baby ni Wafi ke Zara although dan scan 2-3 kali..Amik jalan selamat, tak belila yang girly2 sangat. Tu pon ada gak yang saya amik gak sebab geram tengok cute sangat. Kalu kuar Wafi kang, dermala kat sapa2.. Heeeee.. (Tapi skang dah comfirm..Zara Amani..wink~)

Dalam banyak2 barang, baby bath, losyen suma2 tu, saya tak beli. Harga murah 2-3 hinggit je dari kat luar. Pastu Inche Totoro pon tak mau pakai bedak Pureen. Dia nak pakai Anakku. Ok.. Saya suka Anakku sebab rasa macam lagi tahan lama dari Pureen. Pendapat saya la. Mahal 2-3 hinggit je. Beli kat The Stores. Hehehe..

Let see apa yang saya beli.. Tapi gambar suma dari website Pureen. Malas nak atur barang amik gambar sebab Inche Totoro dah beria simpan dalam kotak..Hissh..'Anak dara' sorang tu memang kuat mengemas okayyy.. :p


Orang punyala ramai..ish.ish..

Mat untuk tukar lampin ke, untuk baring2 ke..hee

Napkin, kat luar harga dia RM 30. kat sini RM20 je

Comforter..RM 15

Eh, gambar ni sesat plak..ni diapers' beg. bukan Pureen. Tapi Fiffy. Saya beli warna ijauuu..tanteeekknyaa..RM29

Ni wajib ada kalu nak breastfeed. Disposable nursing pad RM 20

Ni beg susu..saya beli yang tengah tu..RM14

Ni pun beli gak. Beli 4. RM 5

Ni tak ingat brapa harga dia.Towel kecik

Towel yang ada cap tu. RM 15. Amik 2.

Wajib ada gak. Nak basuh botol. RM 11

Beli je siap2 sebab comel..hahaha..RM 5

Yang ni toksah cakapla..macam nak gila..Tomey2 sangat. Sepasang mitten & booties RM 5 je. Kalu ada cap RM 8

Set bantal dia RM 15

Ni penting2..Senang nak antar umah pengasuh. Rm 15

Pureen wipes yang kaler biru tu wangi diorang kata. 2 kotak, RM 8. Kalu yang kecik2 2 kotak RM 3

Basic diaper..Saya ajar dia pakai yang murah2 je..mak dia cigu je..sib baik tak rajin macam Kaklong, pakai Lunatoots..Tak rajin nak basuh..hehe..satu beg RM 24..ada brapa ntah dalam tu, tapi jatuh RM 0.32/sekeping

Kelambu..penting untuk rumah yang banyak nyamuk macam saya..tapi terbeli yang besar plak dah..hishhh..RM 15. Terpaksala beli lagi satu yang medium nya..

Rasa macam beli banyak..Duit abih pon banyak..Apsal sikit jer gambar ni..hishhh.. Tapi puas atila beli baju kat situ sebab murah banding tempat lain.Kalu barang2 lain, biasa je harga dia..Tapi kalu ikut list keperluan baby..Banyaaaaaaaakkk lagi yang tak ada..Hishh.. Botak kepala ni pikir..-_-




Banyak benda berlaku dalam bulan Julai ni. Kononnya hari tu nak update la slalu. Tapi tak pernah sempat. Dengan buku2 yang tak bertanda, sibuk ntah apa2 ntah.Haila.. Dulu bolehla, tanda buku sebulan skali.. Sekarang, sendiri mau ingat kalu pen merah abis 2 batang seminggu. Terpaksala beli pen merah Mr.D.I.Y yang sekotak RM 7.20 dapat 50 batang. Hekhek. Rekod paling cemerlang, member seklik kat sekolah tu, abis 15 batang untuk tanda paper sekali exam..ngeeeeehh..

Kalau yang pernah follow blog ni dari awal, ingat tak gambar tok wan saya naik basikal pergi Kangar? Tok wan suka kayuh basikal pagi2 pergi Kangar sejauh lebih kurang 5 km. Umur tok wan, sebaya dengan Dr. Mahathir. Tahun ni 84 sudah. Ri tu, sehari sebelum Ramadhan, tok wan dah pegi tinggalkan kami. Hmm..

Saya cucu paling manja dengan tok wan. Mak kata cucu kesayangan ssebab rajin melayan tok wan dulu. Dah besar-besar ni kurang sikit. Kalau bulan posa, mesti belikan tok wan kuih anak tangga kegemaran dia. Dah gi interview, mesti minta tok wan watkan air penerang ati. Minta tok wan ajar ayat2 penguat semangat masa kat U. Mak pon, kalu demam teruk, mesti panggil nama tok wan. Masa abah sakit teruk sampai koma dulu, tok wanla jaga abah. Bila dah kawin, balik kampung, mesti tok wan Tanya pasal cik Lie. Husband saya.

Last cuti sekolah ritu, sempat gak saya jumpa tok wan masa kenduri akikah anak sepupu saya. Tok wan masih kuat bergurau. Cuma dia dah tak larat nak mengayuh basikal ke Kangar. Selalu demam2. Masa saya sekolah dulu, tok wan pernah bagitau saya, dia lahir 1 Ramadhan. Kalau nak meninggal pun, mesti 1 Ramadhan. Itu saya ingat sangat. Dan bila tok wan meninggal sehari sebelum Ramadhan, kesannya sangat2 mendalam. 

Tahun lepas, 2 orang terdekat dengan saya meninggal. Pakcik madi, anak tok wan, meninggal 2 hari sebelum raya. Tok wan yang paling terkesan sebab pakcik anak lelaki yang paling dekat dengan dia. Selalu je ada kat umah tok wan. Pukul 2-3 pagi pon dia bleh tinggal anak bini, datang umah tok wan. TOk wan kata, kalau dia meninggal, dia nak dikebumikan sebelah kubur pakcik. Alhamdulillah. Tercapai hajat dia. Betul2 sebelah pakcik. Mungkin sekarang diorang tengah bersembang bertukar2 cerita. Mungkin.. Arwah abg ipar saya, Abg Farid meninggal bulan 10. Sekarang Kak Ngah jadi pengganti saya di rumah, temankan mak. Alhamdulillah sebab Kak Ngah orang yang paling faham cara mak tak macam saya dan Kak Long. Kak Ngah saling tak tumpah macam mak perangainya.

Baru 3 hari puasa, keluarga kami terkejut lagi. Kali ni Tuk Su Ya. Bapa sedara abah. Yang agak rapat dengan mak abah. Kemalangan dilanggar keretapi hari ni. Saya masih tak jelas dengan cerita kemalangan tuk su. Kejap lagi baru nak tipon abah tanya cerita sebenar. Kak Ngah kata abah terkejut lagi. Mak dah lembik lutut. Dah tak lalu makan. Risau saya dengan mak abah. Sudahlah keadaan rumah yang tak sempurna lagi lepas kebakaran hari tu. Ni satu2 berita yang mengejutkan datang.Moga mereka ditempatkan di sisi orang-orang yang soleh. Moga diampunkan segala dosa. Urusan mereka dah selesai, kita entah bila..Wallahualam..


Nak cerita tentang Zara Amani, tentang Pureen Sales, tentang Tanamera Postnatal Set, tentang scan 3D… tapi takda mood lagi..hailaa..tengok esok camna eh..

Nak gi masak nasi untuk sahur jap.heeee..ja ne..

Yeay..Dah boleh terus menulis sebab inche totoro dah on berukband..penat nak mencuri-curi tulis di sekolah..tak sempat langsung.. apa yang tak sempat?? sekolah rendah je pun..weeewwwww.. sekolah menengah lagi enjoy woo..specially sek kebangsaan biasa.. bila dah di sjk(c), tahap kerajinan check buku sungguh luar biasa..ngee..

Idea tak datang plak..chess.. Citer pasal this cute little creature kat dalam perut ni bestla.. hehe.. Minggu lepas dia dah cukup 6 bulan. Tapi still doktor tak detect jantina. Check kat Klinik Kesihatan Botanik, Klang. Pastu ada biras cakap, try check kat Klinik TTDI kat Petaling Jaya. Sebab kat situ ada sorang doktor, Dr.Izzatul yang terer bab2 scan ni. Selalunya sapa yang gi kat dia mesti bleh tau jantina baby. Bukanlah memilih nak lelaki ke apa..anak sulung kan. Tapi kalu lelaki, bagusla sebab family sebelah saya memang ketandusan boboy.. suma asyik keluar gegirl..ngee.. Tapi sebelah inche totoro, suma asyik kuar boboy.. hehe.. diorang pon harap baby ni gegirl. Tapi main point kitorang nak scan sebab takut tersalah panggil. Sebab saya dah mula asyik terpanggil Wafi.. (waahh.. Nama Wafi tu dah tersedia sejak 1998 ok..ngeee..) Inche Totoro kata, dia nak letak Wafi Zafran. Amboi.. Glamernye.. Bleeeehh..Maksudnya kejayaan yang sempurna..

Tapi mak saya kata, dia ata instinct yang ni pon baby gegirl. Sebab inche totoro asyik sakit je sepanjang 5 bulan pertama. Saya tak alah teruk. Biasa je. Cuma tak lalu makan..(very unusual okaayy).. Pastu Humaira kesayangan kitorang asyik gaduh dengan saya. Bleh plak budak kecik umur 8 bulan tu dok lawan gaduh.Hishh.. Ni kes buli ni. Takleh jadi.. Nak scan gak..

Bila gi scan, doktor tanyala. Kat klinik kesihatan tak scan ke.. Dah 3 kali dah.. Tapi tak nampak lagi. Doktor tu gelak je. Biasalah dia kata.. Dia pon scan. Aik budak ni bleh plak dok terkangkang elok je. Nak betau ibu dia. Memang clear nampak 3 line. Dalam buku yang saya baca, kalu 3 line tu, gegirl ..Weeeeeee.. Doktor kata gegirl la ni. Takde telur. Tapi inche totoro still tak caya sebab tukang urut yang slalu urut kami kata, budak ni lelaki dengan confidentnya.. (err..saya tak brapa percaya sangat dengan tukang urut ni dalam apa2 kes pon..tapi, dia lagi pandai kot.. Layan je..heeee)

So kitorang kata, tak kisahlah lelaki ke pompuan. Sebab kadang-kadang scan lain, bleh jadi lain gak kan. Rezeki Allah nak bagi.. Amik.. Amik..Kalu pompuan, dulu beria nak letak Zahira.Tapi saya tak mau orang panggil dia pendek2. Nak orang panggil penuh. Pastu mak saya suh letak Izzara Aisyah. Amboii.. Ni lagi glamer.. Takmau..Takmau.. Nama artis...

Terus jadi Zara Amani. Sedap2..Tapi naper dengar bunyi macam Zamani je? Hahaha.. Boyfriend lama tu..(Zamani SLam ok..) Tapi leh sebab inche totoro suka nama tu, saya on je.. Macam nama dia la.. Zara Amani bt Zul Amali. Maksudnya, puteri kesejahteraanku/harapanku. Nak glamer aja ayah dia..ngee..

Semua orang dah biasa lalu kan pengalaman pertama macam saya. Yang herannya, rasa excited jadi ibu tu cuma datang pada saya bila baby ni dah 6 bulan. Maybe sebab masa umur 5 bulan, still saya takleh rasa sangat pergerakan dia. Bentuk badan saya pon, still macam tak mengandung. Maklumla, saya penah gemuk tahap tak ingat. Then, berat turun masa kat KPLI. Perut2 yang menggelebeh tu dah berisi balik dengan baby ni. So mestila tak nampak sangat. Tapi masa besday saya 30 Mei ritu, baby ni bagi first present kat saya.. UUuuu.. Terkejut sangat sebab first time rasa dia tendang. Masa tu dia betul2 cukup 5 bulan. Pastu kompius sorang2.. Rasa apakah ini..

Sampai skang, saya excited tunggu dia bertindakbalas dengan saya. Bila dia menendang.. Rasa macam.. Ya Allah, tak tau nak gambarkan seronoknya hari-hari. Kalau dia diam je dalam perut tu, mulalah risau.. Tapi nanti dah 7-8 bulan.. Hehehe.. Amik kau.. Tak bleh wak kerja agaknya saya bila dia wat maero attack..heeee..

Meh..meh kita tengok gambar perkembangan janin 6 bulan.Saya amik dari website ni.http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/perkembangan-fetus/25-minggu/



Berat bayi anda sekarang hampir 1.5 paun / 660 gram dan panjangnya dari mercu kepala ke tumit lebih kurang 13.5 inci / 35 sentimeter. Dia membuat pergerakan bernafas tetapi tidak terdapat udara dalam paru-parunya setakat ini. Pada 26 minggu, skan otak fetus menunjukkan bayi memberi respon terhadap sentuhan. Jika anda menyuluh lampu ke arah abdomen anda, bayi anda akan memalingkan kepalanya, dan mengikut penyelidik, ini bermakna saraf optiknya sudah berfungsi.





Ni plak kalu scan gender 2D.. Ni kalu baby Wafi.





Aaa..ni kalu baby Zara.. Sama macam saya nampak ritu..





















Wah.. dah pukul 11. Kena ready nak gi sekolah.. Ada meeting lak kul 12.30..ngee.. Ok..nanti saya update lagi.. Minggu depan ada sales Pureen kat PJ.. Jom redaahhh.. ngeeee..